Ett framtidsprojekt initierat av Tyréns.

Semestertrender, slott och koja.

Phoenix Park, Ireland

Alldeles snart ska jag prata semestertrender hos Sveriges Radio. Det känns som en finfin upptrappning inför min egen semester som startar på självaste midsommarafton. Jag har spanat semestertrender i det globala trendspaningsnätverk som jag är med i och har samlat in spännande semestermål och upplevelser från världens alla hörn. Jag har dammsugit nätverket efter tendenser, läst om ett femtiotal olika upplevelser, men det är speciellt ett case som jag fastnar för.

 

Det är ett företagsinitiativ från Dublin, Irland och utspelar sig i Phoenix Park, där självaste presidenten har sitt Residence. Men det här handlar inte om Irlands president, utan om en kille som heter Eddie Dooner. Eddie bodde även han i Phoenix park. Dublin har haft en enorm bostadskris och nu toppar andelen bostadslösa och en av dem är Eddie. Jag läser en intervju med Eddie när han precis ska bege sig tillbaka till Phoenix Park, men inte som hemlös längre, utan tillsammans med en grupp turister för att guida dem genom sin stad. Eddie arbetar som turistguide genom det sociala entreprenörsinitiativet som heter My streets Ireland. Företaget erbjuder hemlösa en tre månader lång utbildning, i bland annat storytelling, scenisk framställning och kreativt skrivande.  Eddie får 50% av intäkterna och resterande 50% återinvesteras i företaget.

Jag läser vidare om Eddie och hans kollegor i My Streets Ireland. När intervjuerna genomfördes för några veckor sedan hade det utbildats över 50 hemlösa. Personer som idag arbetar som turistguider. Initiativet har vunnit priser och fortsätter att kämpa mot hemlösheten på Irland. Ursäkta om jag avslutar med en floskel, för visst borde det vara så att en stad bedöms utifrån hur de behandlar sina mest utsatta invånare.