Ett framtidsprojekt initierat av Tyréns.

Tänk om du kunde vara ständigt uppkopplad!

I en global studie som Cisco gjorde för ett par år sedan frågade man unga människor vad de tänkte om framtiden. Bland annat frågade man om studiepersonerna kunde tänka sig att operera in ett chip i hjärnan som lät dem vara ständigt uppkopplade. Tänk dig, ständig tillgång till Wikipedia, Google, all världens data, bara en tanke bort.

Jag höll en föreläsning nyligen där jag berättade om studien. Jag passade också på, att av ren nyfikenhet, att fråga hur många av dem som satt i publiken som kunde tänka sig att göra en sån hypotetisk operation. Ja, tänk dig en liten hjärnoperation, ett litet snitt bara för att implementera chipet i hjärnan. Om vi för diskussionens skull säger att en sån operation skulle vara tämligen ofarlig och enkel utan större risker för allvarligare komplikationer. Hur många skulle kunna tänka sig att göra den operationen? Jag räckte upp handen för att trigga alla early adopters i publiken och fick upp 6-7 händer i luften. 6-7 personer av 200.

 

I Ciscos globala studie som nu har ett par år på nacken så sa hela 26% av de tillfrågade att de skulle kunna tänka sig att göra detta. 26%!!! Som sagt så har den här studien ett par år på nacken och då var man inte lika riskmedveten som vi är idag. IT-säkerhet var inte det som stod högst på agendan, om vi säger så. Vi var mer inne i en digital smekmånad, där ständigt uppkoppling var enbart av godo.

 

Låt oss säga att detta var en möjlighet. Att vi 6-7 personer av 200 hade möjlighet att göra den här operationen. Att vi kopplade upp våra hjärnor mot Internet. Vad hade det gjort med oss? Hade vi kunnat bli övervakade av en annan makt? Hade vi kunnat bli styrda och manipulerade? Hade vi haft problem med buggar, eller hackers? Kanske var tvungna att ta emot ständig reklam. Eller hade vi varit helt överlägsna alla Er andra? Vem hade varit vinnare och vem hade varit förlorare i ett samhälle där några få hade kunnat koppla upp sina hjärnor? Kanske hade vi varit helt överlägsna och ni som inte gjorde operationen helt hjälplöst efter. Kanske är polariseringen vi ser idag mellan rika/fattiga, infödda/invandrade, vita/svarta ingenting emot den polariseringen som skulle skapas mellan den grupp som är uppkopplad och den grupp som inte är det.

 

Och förresten, visste du att i ett av Elon Musks företag med namnet Neuralink, så håller man  just nu på att arbeta fram implanterbara människa-dator-gränssnitt.