Ett framtidsprojekt initierat av Tyréns.

Mobilitet 3.0

Att befinna sig mitt i ett samhällsskifte mot ett digitaliserat samhälle kan kännas stressande, svårgripbart och kanske till och med lite läskigt. Det kan vara svårt att hänga med i svängarna. För svänger gör det. Vad som är inne ena dagen är ute nästa, de företag som vi trodde var en cementerad del i samhället kanske inte finns i framtiden och lagar och regler befinner sig i transformation. Men samtidigt är det ju oerhört spännande och nya möjligheter som visar sig.

Jag var inbjuden att prata om ledarskap i förändring, självgående bilar, smarta städer, artificiell intelligens och block Chainunder Mirum Talks häromdagen.

 

Där fick jag möta Claes Ceverin på scenen. Claes är en förändringsstrateg som pratade om hur framtidens landskap kring mobilitet kommer se ut. Han pratade om vår oförmåga att förhålla oss till exponentiell utveckling när nya disruptiva teknologier når marknaderna.

 

Vi enades om ett antal tips som alla företagsledare bör ha i åtanke när det handlar om transformation. Det främsta är att fundera över sitt företags syfte, varför finns vi? Som ledare i en föränderlig värld behöver man ställa sig den frågan och se bortom sin produkt och istället vrida blicken mot större värden. Jag bad Claes dela med sig av sina tankar om framtidens landskap kring mobilitet. Såhär svarade han:

Digitaliseringen  ”För 24 månader sedan var det få personer som trodde att elbilar skulle kunna konkurrera ut dagens bilar med förbränningsmotor tillsammans med de affärsmodeller som finns kopplade till våra individuellt ägda bilar.  Idag är det väldigt få som inte tror att det skiftet kommer att ske över tiden.

 

Därför står elbilen högt upp på dagens agendor. Men om du vill förstå grunden till framtidens mobilitet är det helt fel att fokusera på just elbilen som teknologi.  Det du behöver förstå är hur ett ekosystem av fyra olika disruptiva teknologier kommer samverka, där elbilen är en teknologi och de andra teknologierna är solenergi, energilagring och självkörande bilar. Det är bara om man tittar holistiskt på detta ekosystem som du förstår de disruptiva nyckeltal som kommer göra att transporter av människor och saker i en relativt snar framtid kommer bli extremt billigt.

 

Om vi dessutom tittar på hur viktigt effektivare transporter (och energianvändning) är för vår ekonomi förstår vi att mobilitetsskiftet inte bara handlar om en förändring kring hur vi äger och använder bilar. Det kommer påverka väldigt många av dagens affärsmodeller på väldigt många marknader.”