Ett framtidsprojekt initierat av Tyréns.

VAD ÄR ETT FRAMGÅNGSRIKT SAMHÄLLE?

På frågan vad som är ett framgångsrikt samhälle finns det säkert lika många svar till som det finns personer att fråga. Jag har mina idéer och jag är säker på att du har dina. Vilket jag tycker är fullt naturligt. Men jag tycker att det är en oerhört viktig fråga att ställa! Och kanske är det viktigt att jämföra bilder och kanske också att skapa en samsyn kring.

 

Nu är det ju inte så att det inte finns någon måttstock på framgång för samhället. Rankinglistan för most livable city, Global cities till exempel. Men det finns ett fenomen vi använder oss av före alla andra för att mäta en regions framgång. Det mest använda av mätinstrument för utveckling. Bruttoregionprodukten. BRP är en regions motsvarighet till bruttonationalprodukt, alltså värden av all produktion av varor och tjänster i en region. Den ska visa en regions utveckling.

Men BRP är en ganska yxig måttstock. Jag kommer att tänka på ett citat av Robert F. Kennedy: ”Bruttonationalprodukten… kan mäta upp vad som helst … utom vad som gör livet värt att leva.”.

 

BRP ökar alltså ju fler tjänster och produkter som säljs, de ökade i somras när brandförsvaret fick rycka ut vid olika skogsbränder, när bilar krockar på gatan, eller när klottersanerare kallas ut för att städa upp efter vandalism. Men däremot ökar BRP inte vid volontärarbete, när vi skyddar miljön för att kunna andas frisk luft, när du lånar ut din skruvdragare till dina grannar, eller när den där fantastiska läraren ger det där lilla extra för att få sina elever intresserade av samhällskunskap.

För ett framgångsrikt samhälle borde ju mätas på fler faktorer. Till exempel på hur väl vi skyddar vår gemensamma miljö, vår psykiska och fysiska hälsa, hur vi bekämpar kriminalitet, hur vi skapar mötesplatser för människor och hur väl vi tar hand om våra unga, gamla och behövande. Det finns flera initiativ (både inom akademin och näringslivet) som har fördjupat sig i det här. Två svenska exempel är forskningsprojektet: http://www.bortombnptillvaxt.se och tillväxtverkets initiativ:

https://tillvaxtverket.se/statistik/regional-utveckling/brp–breddat-matt-pa-utveckling

Pågående forskning och utveckling är viktig och bra, men diskussionen behöver fortsätta!

Så, jag tycker att frågan kvarstår. Vad anser DU är ett framgångsrikt samhälle?