Ett framtidsprojekt initierat av Tyréns.

Urban trend project goes Almedalen

Årets Almedalen är större än någonsin. Det var ju väntat med tanke på att det är ett valår och att det i år är 50 år sedan som Olof Palme, den dåvarande Utbildningsministern, höll sitt improviserade tal på ett lastbilsflak i Visby, startskottet för Almedalsveckan.

Över 4200 evenemang står i kalendariet, många fler än tidigare år. Även om kritiska röster hörs om Almedalsveckan. Kritiken handlar om allt från priser för boende till att det är för mycket jippo och för lite politik. Men det är en sak som gör Almedalen unik i sitt slag. Nämligen möjligheten för politik, näringsliv, akademi och organisationer att mötas och skapa nytänkande samarbeten. Almedalen är en helt unik mötesplats.

Den gemensamma nämnaren för många av dessa möten handlar om hållbar utveckling.  Hur vi kan skapa hållbar samhällsutveckling har diskuterats i seminarier, media, paneler, middagar och över en kopp kaffe. Personer som tidigare inte kände varandra har idag skapat nya samarbeten för framtiden.

 

Vi i Urban trendsprojektet lät presentera delar av resultatet från vår förstudie under en kväll hemma hos Pigge Werkelin. Vi blickade in i framtiden, år lite grillat lamm och lät introducera Emma och Oskar, två personas som spelar huvudrollen i våra scenarier om framtidens städer. Året är 2030 och vi får följa våra två huvudrollskaraktärer när de lever sina respektive liv i framtidens stad. Vi lät doppa tårna i tio framtidsscenarios. Vi presenterade också det som är nästa steg i Urban trendsprojektet; lanseringen av ett forum kring Hållbar samhällsutveckling som vi kallar Urban Innovation House. Det är med sån stolthet och glädje vi presenterade det vi har arbetat med under en längre tid. Projektet är nu officiellt och vi har redan samarbeten med personer, företag och organisationer som vill bygga ett ekosystem tillsammans. Ett ekosystem, eller samarbetsforum om du så vill med syfte att sprida kunskap om hållbarhet och framtidens städer.

 

 

I skrivande stund håller jag på att samla tankarna efter ett rundabordssamtal kring ämnet digitaliseringens roll i hållbar stadsutveckling och ska snart avsmaka ett ekologiskt öl, bryggt på återvunnet avloppsvatten och sen ge mig ut i solen och myllret i Almedalen.

Men innan jag gör det vill jag önska er alla en glad sommar och förhoppning att vi möts i höst igen och ser hur vi tillsammans kan skapa hållbar samhällsutveckling!

GLAD SOMMAR!
Anna