Ett framtidsprojekt initierat av Tyréns.

Om att odla sin trädgård och digital transformation.

Jag minns min andra lägenhet på Södermalm. Jag älskade den där lägenheten. Den låg på kajen just där Mälaren möter Saltsjön. Den ligger invid ett populärt promenadstråk. Vi hade en lägenhet med altan i Söderläge. Hux flux en vårdag fick jag för mig att jag skulle odla lite blommor för att piffa altanen lite. Jag odlade solrosor, pelargoner och ett gäng andra blommor jag inte kunde namnet på. Till historien hör att jag absolut inte har några gröna fingrar. Det visade sig mycket riktigt att det var ganska svårt att odla blommor på en altan i söderläge. De flesta blommorna kom aldrig upp. Några frön hann precis slå rot och börja växa lite tanigt innan södersolen tog dem. Några kämpade tappert. Jag laborerade efter bästa förmåga med vatten, torka, skugga, sol, gödning och kärlek. Men trots det, när juni kom hade 80% av mina odlingar stupat. Jag tittade avundsjukt på min granne Lena, vars altan fullkomligt exploderade av växter som en annan tropisk regnskog.

Men plötsligt en dag vände det. De bruna bladen byttes mot friskt grönt. Solrosorna fick fart och pelargonerna blommade. Du kan tro att jag var stolt! Och stolt fortsatte jag att vara ända till den dagen jag upptäckte min granne Lena på min altan. Hon gick runt bland mina blommor, vattnade lite och knipsade bruna blad. Då gick det upp för mig att det inte var min förtjänst att blommorna blommade, i alla fall inte bara. Det var tack vare Lena. Efter det hade jag en grönskande altan ända fram till den dagen jag flyttade från lägenheten till hus. Hon, min granne Lena, lärde mig om blommornas olika behov och gav mig planteringstips. Vi skapade som vårt egna lilla ekosystem jag, blommorna och min granne Lena.

Det är precis likadant med digital transformation som med min odling. För att lyckas med sin digitala transformation, hålla en hög innovationstakt och utvecklas behöver man samla de bästa leverantörerna i ett ekosystem. Ekosystemet ska ha ett tydligt mål. Vad ska vi uppnå? Sedan låter du varje leverantör bidra med sin expertkunskap inom sitt område och tillsammans skapar ni något nytt och unikt.

 

Jag mins ett tips jag fick av Magnus Leonhardt, Telias strategichef. Jag arbetade då i ett projekt som handlade om att digitalisera bostadsbranschen. Magnus sa: – Välj de leverantörer som bäst stämmer överens med din bild av framtiden och skapa en testbädd i en befintlig miljö. Därefter arbetar ni fram nya tjänster med kunden i fokus och hållbar utveckling som mål. Det blev en viktig devis i projektet.

 

Just nu arbetar vi med en förstudie för att kartlägga framtidens städer och urbana trender. Och det viktigaste vi har på vår agenda är att identifiera vilka företag och organisationer vi vill ska vara med i vårt ekosystem. Vi arbetar med att identifiera de företag som på ett eller annat sätt vill skapa hållbar stadsutveckling. Vi har många företag och organisationer på vår dröm-lista. Och alla företagen där har vi handplockat eftersom deras visioner och strategier bäst stämmer överens med vår bild av framtiden. Har du ännu inte blivit kontaktad av oss, men känner att du borde vara med i vårt ekosystem, skynda dig att maila eller ringa till oss!