Ett framtidsprojekt initierat av Tyréns.

Framtiden är så ljus att vi behöver solglasögon

Om att spana på framtiden.

Kommer vi att förutspå var brott kommer att begås och kunna sätta in insatser för att förhindra att de ens sker? Kommer självkörande fordon helt att ersätta all persontrafik och kommer blockkedja bli lösningen på framtidens energiförsörjning?

 

Mitt jobb handlar om just det, att identifiera hur trender och innovationer kommer att påverka människor och företag. Igår när jag lämnade min sexårige son på skolan frågade hans kompisar om de kunde få titta på min kristallkula. Helt övertygade om att det var så jag jobbade. Mitt yrke är inte, som man kanske kan tro, en nymodighet. Nej, redan de gamla grekerna anlitade trendspanare. De första av mina företrädare som jag känner till titulerades Pythia, eller Oraklet i Delfi, en institution som bildades redan 700 f.Kr. Hennes metod var att ta tunga droger och med deras hjälp spana in i framtiden. Men inte heller det är en metod jag använder. Nej, med risk för att göra er besvikna, jag förlitar mig på forskning och research. Jag genomför antropologiska studier och kvalitativa- och kvantitativa undersökningar. Jag sammanställer forskningsrapporter och analyserar data. Vad det är jag söker efter? Jo, vad som påverkar oss människor och våra beteenden. Vad vi gör, tycker, tänker och anser oss behöva i framtiden.

Sedan många år är staden mitt främsta studieobjekt. En av de starkaste trenderna just nu handlar om urbanisering. Idag bor mer än hälften av oss i städer och den siffran kommer att öka. Det är i städerna vi kan göra skillnad. Det är här vi kan skapa hållbar utveckling som påverkar många. För ett antal år sedan gjorde jag tillsammans med företaget Tyréns en global studie för att kartlägga framgångsfaktorer för städer. Då lanserades Urban trends, the future of cities. Idag vill vi ta ett ännu större grepp om urbaniseringstrenden, för att kartlägga framtidens städer. Den här gången vill vi bjuda in fler företag, organisationer och privatpersoner. Tycker du att hållbarhetsfrågor är viktiga, arbetar du med stadsutveckling, eller är du bara nyfiken på framtidens stadsmiljöer? Ja, då har du kanske kommit rätt, för här kommer vi att ställa in kristallkulan att spana in i framtidens städer. I det här forumet kommer jag om mina fantastiska kollegor att presentera vårt arbete för att skapa en mötesplats kring stadsutvecklingsfrågor.

VÄLKOMMEN!