Ett framtidsprojekt initierat av Tyréns.

Att blicka mot framtidens städer

Isarna i Arktis smälter och det regnar på vintern och forskarna är förundrade över hur fort förändringarna sker. 90 % av världens fiskebestånd är överfiskat. Debattklimatet hårdnar, fler aktörer inom politik, kultur och media känner av en ökad utsatthet. Post truth blev årets engelska ord 2016 med en skenande polarisering som följd. Och var tredje sekund tvingas en person fly från sitt hem någonstans i världen och söka skydd någon annanstans. Ändå ökar antalet ensamhushåll och just svenskarna är det ensammaste folket i hela världen.

Året är 2018 och jag tror att nästan att vi alla har känslan av att vi står inför ett vägval. Ska vi ta den högra dörren, eller den vänstra? Eller kanske ska vi bara stå still… Det är som ett sorts verklighetens sliding doors.

Å andra sidan anser allt fler att digitaliseringen kan generera helt nya förutsättningar för att skapa en hållbar utveckling. Trenden transparens har gjort att vi uppmärksammar allt fler orättvisor och att allt fler företag ser att de blir lönsamma om de tar ett ansvar för vår gemensamma framtid. Samtidigt uppfinner en ung nederländsk kille en farkost som kan samla upp drygt 70 000 (1000 Eiffeltorn) ton plast från världshaven.

 

Om vi tänker oss att vi har valt att glänta på en av de där framtids-dörrarna. Och det vi ser är att en möjlighet står att finna i våra städer. Allt fler väljer att bosätta sig i städer och prognosen säger att 66% av oss kommer att göra det till år 2050. Många av de motsättningar och utmaningar vi ser idag sker i städerna. Men även lösningen finns där. För dagens städer är de mest kraftfulla ekonomiska motorerna och här finns moderna företag och människor.

Så välkommen in att tillsammans med oss utforska hur framtidens städer kommer att kunna se ut!